Agility

Vad är agility?Agility

Agility är en sport där du kan utveckla samarbetet med din hund under roliga och fartfyllda former. Sporten började i England 1977 då en hundtränare tillfrågades om han ville konstruera en hinderbana för hundar. Denna skulle utgöra ett pausprogram på den välkända och enorma utställningen ”Crufts”. Pausunderhållningen utvecklades till en hundsport som engagerar och 1987 blev agility en officiell hundsport i Sverige. Ordet agility är engelska och betyder snabbhet, vighet.

Sporten har fått detta namn då hunden ska kunna springa över balanshinder, hoppa över hinder och genom däck, forcera tunnlar och springa slalom mellan pinnar felfritt på kortast möjliga tid. Eftersom sporten kräver god balans och fysisk mognad börjar hinderträningen först då hunden är färdigväxt. De flesta raser är fysiskt mogna vid ett års ålder, men för en del dröjer det längre. Dock kan förberedande övningar göras med valpar och unga hundar. Exempel på det senare är kontaktövningar, kroppsspråkinlärning i form av riktningsträning samt miljöträning.

Svenska Brukshundklubbens lokalklubbar anordnar vare år tävlingar runt om i landet. Hundarna är uppdelade i tre olika grupper och klasser beroende på hundens mankhöjd och skicklighet.

Tävling

“Att tävla agility är ett spännande äventyr för både dig och din hund. När man tävlar i agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Mest av allt skall man ha riktigt roligt med sin hund. Agility är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får börja tävla agility när den har fyllt 18 månader.

Agilityklass och hoppklass

På agilitytävlingar brukar man springa agilityklass och hoppklass. Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. Varje balanshinder har kontaktfält som hunden måste sätta minst en tass på. På de flesta tävlingar har man både agilityklass och hoppklass. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom (12 pinnar), tunnel och platt tunnel.” – Utdrag från svenska agilityklubben

Vill du veta mer om tävlingsregler och hur det går till kan du läsa mer på Svenska agilityklubben.